Betonlar sahip oldukları bazı ayırt edici özelliklerine göre sınıflandırılırlar. Aşağıda bu sınıflandırmalara bazı örnekler verilmiştir.
Birim Ağırlıklarına Göre Beton Çeşitleri
TS EN 206-1’de, birim ağırlıklarına göre üç farklı beton sınıfı tanımlanmıştır
• Ağır Beton
Etüv kurusu birim hacim kütlesi 2600 kg/m3’e eşit veya daha büyük olan betondur. (AB≥2600 kg/m3)
• Normal Beton
Etüv kurusu birim hacim kütlesi 2000 kg/m3’ten büyük ve 2600 kg/m3’ten küçük olan betondur. (2000 kg/m3<NB<2600 kg/m3)
• Hafif Beton
Etüv kurusu birim hacim kütlesi 800 Kg/m3 ile 2000 Kg/m3 arasında olan betondur. (800 kg/m3≤HB≤2000 kg/m3)
Betonlar ayrıca kıvam durumlarına ve uygulama amaç ve biçimlerine göre de sınıflandırılmaktadırlar. Bunlar kısaca;
Kuru Kıvamlı Betonlar (Sıfır Slump Betonlar)
Genellikle nemli toprak kıvamında üretilen bu tip betonlar en çok kilitli parke, bordür ve beton boru imalatlarında kullanılmaktadır. Son yıllarda bu tarz betonlar bazı baraj gövdelerinin yapımında da kullanılmaya başlanmıştır. Silindirle Sıkıştırılan Beton (SSB) veya İngilizce isminin baş harflerinden oluşan RCC (Roller Compacted Concrete) betonu diye isimlendirilen bu beton tipi zaman ilerledikçe çok daha yaygın bir şekilde kullanılacağa benzemektedir. Bu tip imalatlarda beton yüksek basınç ve şiddetli vibrasyon altında sıkıştırılmaktadır.
Kendiliğinden Yerleşen Betonlar (KYB)
Kendiliğinden Yerleşen Beton (KYB) 1986 yılında Japonya’da Okamura tarafından keşfedilmiş ve sonraki yıllarda da Tokyo Üniversitesinden Ozawa ve Meakawa tarafından üzerinde çalışılarak performansı mükemmel hale getirilmiştir. KYB geleneksel betondan farklı olarak, önemli ölçüde akışkanlık özelliği ve kendi ağırlığı ile yerleşme yeteneği olan betondur. Sıkıştırma ve yerleşme için vibrasyon gerektirmeyen yenilikçi bir betondur. Akışkanlığı ve ayrışmaya karşı direnci, yüksek seviyede homojenlik, minimum beton boşlukları ve üniform beton dayanımını garanti eder ve yapı için daha üstün seviyede dayanıklılık ve bitirme potansiyeli sağlar. KYB üretiminde çoğunlukla yeni nesil süper akışkanlaştırıcı katkılar kullanılmaktadır. Dağıtma (dispersiyon) gücü yüksek olan bu tip kimyasal katkıların beton üretiminde belirli oranlarda kullanılması esastır.
Püskürtme Betonları (Shotcrete)
Püskürtme beton, onarım vaya yapım amacı ile önceden hazırlanmış olan betonun basınçlı hava vasıtası ile yüksek hızla uygulama yüzeyi veya uygulama alanına püskürtülerek elde edilen betondur.
• Islak Karışımlı Püskürtme Beton(Yaş Sistem)
Priz hızlandırıcı katkı maddeleri hariç, bütün karışım elemanlarının püskürtme başlığına gelmeden önce birlikte karıştırılarak karışımın basınçlı hava yardımı ile yüzeye püskürtülmesi sonucu elde edilen betondur. Günümüzde daha yaygındır.
• Kuru Karışımlı Püskürtme Beton(Kuru Sistem)
Beton karma suyunun ve priz hızlandırıcı katkı maddelerinin püskürtme başlığında ilave edilerek karışımın basınçlı hava yardımı ile yüzeye püskürtülmesi sonucu elde edilen betondur.